ДАТИ ЗА ДОСТАВКА

ОТ 17. НОЕМВРИ
ДО 23. ДЕКЕМВРИ

КОЛЕДЕН ПАРК СОФИЯ
Павлово, ул. Витошко Лале 1
Вт-Нед 10:00-19:00

ВАЖНО!

Наличностите са актуализирани за Коледа´22
  

Подобрен модел "Под Наем" 

Меню

Контейнерно отглеждане на Коледни елхи

  • Начало
  • Контейнерно отглеждане на Коледни елхи

От решаващо значение за успешното дългогодишно гостуване на Коледната елха вкъщи и в последствие успешното ѝ засаждане е технологията на отглеждането в разсадника. Всички сме имали или сме чували за (уж) живи Коледни елхи, които изсъхват на пролет или дори не успяват да изкарат Коледа. В следващите редове ще се постараем да предоставим подробна информация, за да можете да направите правилния информиран избор. Не претендираме, че разполагаме с най-всеобхватното ноу-хау, но можете да бъдете сигурни, че ще Ви дадем максималното от себе си и целия натрупан опит през годините, за да могат повече дръвчета да остават живи и да има повече природа в градовете.

Контейнерно отгледани Елхи
Най-добрият начин на отглеждане с оглед на многогодишното използване на Коледната елха вкъщи и в последствие успешното ѝ засаждане е контейнерното отглеждане в разсаника, при което дръвчетата не се отглеждат засадени директно в земята, а се пикират и отглеждат в индивидуални контейнери, след което се пресаждат през 1-2 години във все по-големи съдове. Грижите са повече и растежът е по-бавен, но по-устойчив, защото се съхранява цялата коренова бала.

Възможно е Елхата да е била първоначално засадена в земята и след това да е пикирана в контейнер. В този случай е необходимо Елхата да е изкарала успешно поне 1 цял вегетационен сезон в контейнера - т.е. през пролетта да е пуснала нови леторасли, през лятото да е издържала на по-сухото и горещо време и до края на есента да е развила нови гъсти и фини корени, за да бъде наистина сигурно, че е в необходимото добро състояние.

Така отгледани дръвчетата могат да бъдат да бъдат използвани дълги години като Коледни елхи и като част от озеленяването на терасата или в последствие успешно засадени в собствения двор, в двора на някое училище, в градинката пред блока или в парка и т.н.

Контейнерно отгледани Елхи в иновативни коренообразувателни контейнери
През 2019 започнахме най-вероятно първото в България иновативно отглеждане на Коледни елхи в специални коренообразувателни текстилни и въздушни (AirPot) контейнери, които създават изключително добра, гъста и симетрична коренова система, предотвратяват усукването и увреждането на корените, което се наблюдава при застояването на Елхите в обикновени пластмасови контейнери, допринасят за повече кислород и по-добро усвояване на веществата, както и защитават корените от температурните екстремуми. Научете повече тук.

Елхи, изкопани преди Коледа и сложени в контейнери
Много лесно за съжаление могат да бъдат объркани контейнерно отгледаните Елхи с такива изкопани наскоро преди Коледа и сложени в контейнер. За сравнение изкопаните преди празника Коледни елхи, отгледани директно в земята, са с по-широка, но по-малко гъста коренова система и при изкопаване една голяма част от нея остава в земята. В момента на изкопаване, например през месец Ноември, не е ясно, дали изкопаната кореновата система ще бъде достатъчна за оцеляване на Елхата, защото по това време Елхата вече "спи зимен сън", процесите са минимални и кореновата система почти не се използва. Купувайки такава Елха, клиентът дори не може да прецени, дали кореновата бала е добре изкопана т.е. достатъчно голяма и не се е разпаднала и разкъсала, преди да е сложена/събрана в контейнера. На пролет или ако в дома температурите са високи и Елхата се събуди и разпролети преждевременно, тя ще започне да използва кореновата си система, която ако не е достатъчна, ще доведе до постепенното изсъхване на дръвчето. 

Ползи от озеленяването на терасите
Прочетете тук повече за ползите и положителното влияние от озеленяването на терасите

Коледна Елха под наем
Иновативният модел "Коледна Елха под наем" е още една нова добра практика, която допринася за това дръвчето да развие по-добра способност за приспособяване към различна среда. След като изкара Коледа гостувайки на своето щастливо семейство домакин и се върне обратно сред природата в разсадника, се увеличава неговата адаптивност и устойчивост за празниците на следващата година.


   

 

 

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки