ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЕЛХИТЕ В КОЛЕДНИЯ ПАРК ПРИКЛЮЧВА

Заявка за връщане Яну 2023

Връщане с наш куриер:
04-05 Ян Ср, Четв - пълно
07-08 Ян Съб, Нед - пълно

11-12 Ян Ср, Четв - пълно
14-15 Ян Съб, Нед - пълно
Извънредно на 18 Ян - пълно
Връщане със собствен транспорт:
06, 07, 08 Ян (Пет, Съб, Нед)
13, 14, 15 Ян (Пет, Съб, Нед)
Моля, обадете се за уговорка!

ФИНАЛНА РАЗПРОДАЖБА!

И ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ДО -30% НА ПО-МАЛКО ОФОРМЕНИ БРОЙКИ

РАБОТНИ ДНИ ЯНУ 2023
06, 07, 08 Ян (Пет, Съб, Нед)
13, 14, 15 Ян (Пет, Съб, Нед)
10:00 - 19:00

Подобрен модел "Под Наем" 

Меню

Какво означава Щастлива Коледна Елхичка?

Истински Живо Дърво

На първо място Щастливата Коледна Eлхичка е истинско живо дръвче, което изкарва един или повече щастливи празници във Вашия дом.

Ние от Коледна-Елхичка.ком сме вдъхновени от природата. Обичаме дърветата и се грижим за тях. Ние споделяме вярата и традицията, че Коледа е символ на зараждащия се живот и че всеки дом заслужава жива Коледна елха. Всяка година хиляди Коледни елхи се пренасят в българските домове за Коледа. За съжаление, само малка част от тях са наистина живи и щастливи. Ние искаме да предложим алтернатива на отсечените и пластмасовите дървета и за наша радост, забелязваме тенденцията, че все повече хора споделят философията и симпатията ни към живите Коледни дръвчета. Защо не харесваме отсечени и пластмасови дървета, можете да прочетете тук.

  

Специална Технология на Отглеждане

От решаващо значение за Щастливите Коледни Елхички е да са отгледани по правилната технология. Най-добрият начин на отглеждане с оглед на успеваемостта при последващо засаждане на друго място е контейнерното отглеждане, при което дръвчетата са пикирани в отделни кашпи, засадени и отгледани заедно с кашпите в земята (а не директно в земята) и пресаждани през 1-2 години във все по-големи кашпи. Растежът е по-бавен, но по-устойчив, защото се съхранява цялата коренова бала, включитлено централният корен. В противен случай ако са засадени директно в земята, при откопаването им се изрязва една част от кореновата система и шансовете им за прихващане в последствие намаляват. 

При технологията с изкопаване от земята шансовете могат да бъдат увеличени значително, ако се спазват минималните изисквания за големина на кореновата бала както и техническите изисквания за прецизно, щадящо изваждане с цел запазване на майчината пръст и съхраняване (ненадробяване) на цялостта на кореновата бала. Препоръчително е извършването на няколко (най-често 1-2) школувания т.е. предварителни пресаждания на дръвчетата през няколко сезона, за да развият адаптивност и да са свикнали да се приспособяват към нови условия. Ние от ЩКЕ се стремим да съблюдаваме и надграждаме качествените и технически изискванията по Стандарта разработен от Асоциацията на производителите на декоративни растения, утвърден от European Nurserystock Association и качен на страницата на Министерство на земеделието, храните и горите. Стандартът има препоръчителен характер. Правилното отглеждане на живи коледни дръвчета изисква допълнителни усилия и инвестиции в сравнение с масовото "производство", които в много случаи се спестяват.

 

Избор на Правилния Сорт

За да оцелее след празника и да се развие правилно, Щастливата Коледна Елхичка е важно да бъде от правилния сорт. Той трябва да е подходящ за съответните климатични условия. Нашите дръвчета са от сорта Кавказка Ела (Abies nordmanniana), чието естествено местообитание е на до 500 км от бреговете на Черно Море, както и Сребрист смърч с естествено местообитание скалистите планини на Северна Америка със средни януарски температури в Ню Йорк около -1°С и средни юлски от около 23°С, който има доказано добро развитие при нашите климатични условия. Ако искате да знаете повече за Нордманианата, кликнете тук.

 

Големина и Здравина на Кореновата Система

Важно изискване за Щастливата Коледна Елха е да прекара празника в голяма кашпа с достатъчно пръст и добре запазена коренова система. Внимание! Бъдете внимателни при закупуване на привидно живи елхички. В някои случаи, некоректни търговци забиват отрязани дръвчета в кашпи с пръст и ги продават за живи. Друг по-често срещан проблем са елхички в твърде малки кашпи/контейнери с недостатъчно пръст и увредени корени. Задължително разклатете дръвчето в основата и се уверете, че при разклащане дръвчето се движи заедно с цялата бала пръст и кашпата/контейнера. Ако дръвчето се клати вътре в пръстта, това означава, че не е окоренено добре поради една или друга причина и шансовете му за оцеляване са много по-малки. При покупка задължително се уверете, че през дупките на кашпата на дъното се виждат корени. За ориентир относно минималната необходима големина на кашпата/кореновата бала, дръвче с височина заедно с кашпата между 110 - 120 см, трябва бъде в поне 15-20 литров контейнер и да тежи поне 15 кг. Ако на контейнера не са изписани литрите, можете набързо да изчислите обема по формулата П х r2 x h. Разбира се, голямото тегло и обем вдигат разходите за производителя и търговеца, а от там и цената, но ако искате дръвчето да се чувства добре по време на празника, да оцелее за догодина или да се засади успешно след това, не взимайте елхичка в малка кашпичка.

 

Грижи по време на Пребиваването в Дома

По време на пребиваването си в дома Ви, Щастливата Коледна Елхичка трябва да получи както много любов, така и подходящи грижи. Научете повече тук.

 

Засаждане или Връщане Обратно в Разсадника за Отглеждане за Догодина

След празничните дни, Щастливата Коледна Елхичка може да продължи живота си обратно в разсадника сред природата. За първи път в България предлагаме възможността вместо да я купувате, да поканите Вашата Коледна елха на гости за няколко седмици. След празничните дни през януари, ние можем да вземем директно от дома Ви Коледното дръвче и да го отгледаме с най-внимателни грижи в разсадник сред природата, за да може да бъде отново на празника догодина, вече порастнало. Успешното изкараване на празниците и завръщане в разсадника представлява много добра школовка за дръвчето, което за следващата Коледа ще е развило още по-добра адаптивност и способност за приспособяване към различни условия. Можете да поканите Вашата Коледна елхичка на гости за празничните седмици от тук и да делегирате грижите по отглеждането след това на нас.

Разбира се, Вие можете да отгледате сами дръвчето на терасата за догодина, да го засадите във Вашата градина или ако нямате градина или място в нея, можете да се включите в инициативата "Коледна Гора" и да изберете от публикуваните подходящи места за засаждане като дворове на училища, детски градини, обществени паркове, частни дворове и др. Изберете по възможност локация близо до Вашия дом, от където евентуално ще минавате по-често по път за работа или до супермаркета.

Засаждането на Коледното дръвче след празника е допълнително положително преживяване и удовлетворяваща емоция за цялото семейство. Засаждането на дръвче има силен възпитателен ефект върху децата и е едно прекрасно съвместно семейно дело, благодарение на което ще допринасете за по-чист и здравословен въздух, както и за по-зелен и релаксиращ облик на града.

Нашите Коледните Елхички

Няма продукти, които да съвпадат с този критерий

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки