ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЕЛХИТЕ В КОЛЕДНИЯ ПАРК ПРИКЛЮЧВА

Заявка за връщане Яну 2023

Връщане с наш куриер:
04-05 Ян Ср, Четв - пълно
07-08 Ян Съб, Нед - пълно

11-12 Ян Ср, Четв - пълно
14-15 Ян Съб, Нед - пълно
Извънредно на 18 Ян - пълно
Връщане със собствен транспорт:
06, 07, 08 Ян (Пет, Съб, Нед)
13, 14, 15 Ян (Пет, Съб, Нед)
Моля, обадете се за уговорка!

ФИНАЛНА РАЗПРОДАЖБА!

И ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ДО -30% НА ПО-МАЛКО ОФОРМЕНИ БРОЙКИ

РАБОТНИ ДНИ ЯНУ 2023
06, 07, 08 Ян (Пет, Съб, Нед)
13, 14, 15 Ян (Пет, Съб, Нед)
10:00 - 19:00

Подобрен модел "Под Наем" 

Меню

Какво означава Щастлива Коледна Елхичка

  • Начало
  • Какво означава Щастлива Коледна Елхичка

Истински Живо Дърво

На първо място Щастливата Коледна Eлхичка е истинско живо дръвче, което изкарва един или повече щастливи празници във Вашия дом.

Ние от Коледна-Елхичка.com сме вдъхновени от природата. Обичаме дърветата и се грижим за тях. Ние споделяме вярата и традицията, че Коледа е символ на зараждащия се живот и че всеки дом заслужава жива Коледна елха. Всяка година хиляди Коледни елхи се пренасят в българските домове за Коледа. За съжаление, само малка част от тях са наистина живи и щастливи. Ние искаме да предложим алтернатива на отсечените и пластмасовите дървета и за наша радост, забелязваме тенденцията, че все повече хора споделят философията и симпатията ни към живите Коледни дръвчета. Защо не харесваме отсечени и пластмасови дървета, можете да прочетете тук.

Специална Технология на Отглеждане

От решаващо значение за Щастливите Коледни Елхички е да са отгледани по правилната технология. Най-добрият начин на отглеждане с оглед на успеваемостта при последващо засаждане на друго място е контейнерното отглеждане, при което дръвчетата са пикирани в отделни кашпи, засадени и отгледани заедно с кашпите в земята (а не директно в земята) и пресаждани през 1-2 години във все по-големи кашпи. Растежът е по-бавен, но по-устойчив, защото се съхранява цялата коренова бала, включитлено централният корен. В противен случай ако са засадени директно в земята, при откопаването им се изрязва една част от кореновата система и шансовете им за прихващане в последствие намаляват. 

При технологията с изкопаване от земята шансовете могат да бъдат увеличени значително, ако се спазват минималните изисквания за големина на кореновата бала както и техническите изисквания за прецизно, щадящо изваждане с цел запазване на майчината пръст и съхраняване (ненадробяване) на цялостта на кореновата бала. Препоръчително е извършването на няколко (най-често 1-2) школувания т.е. предварителни пресаждания на дръвчетата през няколко сезона, за да развият адаптивност и да са свикнали да се приспособяват към нови условия. Ние от ЩКЕ се стремим да съблюдаваме и надграждаме качествените и технически изискванията по Стандарта разработен от Асоциацията на производителите на декоративни растения, утвърден от European Nurserystock Association и качен на страницата на Министерство на земеделието, храните и горите. Стандартът има препоръчителен характер. Правилното отглеждане на живи коледни дръвчета изисква допълнителни усилия и инвестиции в сравнение с масовото "производство", които в много случаи се спестяват.

Не на последно място вярваме, че и красотата на мястото, където се отглеждат елхите, е от значение и че част от тази красота се пренася заедно с дръвчето в дома.

Избор на Правилния Сорт

За да оцелее след празника и да се развие правилно, Щастливата Коледна Елхичка е важно да бъде от правилния сорт. Той трябва да е подходящ за съответните климатични условия. Нашите дръвчета са от сорта Кавказка Ела (Abies nordmanniana), чието естествено местообитание е на до 500 км от бреговете на Черно Море. Ако искате да знаете повече за Нордманианата, кликнете тук.

Големина на Кашпата и Кореновата Система

Важно изискване за Щастливата Коледна Елха е да прекара празника в голяма кашпа с достатъчно пръст и добре запазена коренова система. Внимание! Бъдете внимателни при закупуване на привидно живи елхички. В много от случаите, некоректни търговци забиват отрязани дръвчета в кашпи с пръст и ги продават за живи. Друг срещан проблем са елхички в малки кашпи с недостатъчно пръст и увредени корени. При покупка задължително се уверете, че кашпата има дупки на дъното си и че през тях се подават корени. За ориентир, едно истински живо дръвче с височина заедно с кашпата между 110 - 120 см, трябва да тежи поне 15 кг. Разбира се, голямото тегло и обем вдигат цената, но ако искате дръвчето да оцелее след празника, не взимайте елхичка в малка кашпичка.

 

Грижи по време на Пребиваването в Дома

По време на пребиваването си в дома Ви, Щастливата Коледна Елхичка трябва да получи както много любов, така и подходящи грижи. Научете повече тук.

Засаждане или Връщане Обратно в Разсадника за Отглеждане за Догодина

След празничните дни, Щастливата Коледна Елхичка може да продължи живота си обратно в разсадника сред природата. За първи път в България предлагаме възможността вместо да я купувате, да поканите Вашата Коледна елха на гости за няколко седмици. След празничните дни през януари, ние можем да вземем директно от дома Ви Коледното дръвче и да го отгледаме с най-внимателни грижи в нашия разсадник в полите на Рила, за да може да бъде отново на празника догодина, вече порастнало. Можете да поканите на Вашата Коледна елхичка на гости временно за празничните седмици от тук и да делегирате грижите по отглеждането след това на нас.

Алтернативно, Вие можете да отгледате сами дръвчето на терасата за догодина, да го засадите във Вашата градина или ако нямате градина или място в нея, можете да разгледате нашата Карта "Коледна Гора", с посочени подходящи места за засаждане като дворове на училища, детски градино, обществени паркове, частни дворове и др.

Поръчай сега

 

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки