ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЕЛХИТЕ В КОЛЕДНИЯ ПАРК ПРИКЛЮЧВА

Заявка за връщане Яну 2023

Връщане с наш куриер:
04-05 Ян Ср, Четв - пълно
07-08 Ян Съб, Нед - пълно

11-12 Ян Ср, Четв - пълно
14-15 Ян Съб, Нед - пълно
Извънредно на 18 Ян - пълно
Връщане със собствен транспорт:
06, 07, 08 Ян (Пет, Съб, Нед)
13, 14, 15 Ян (Пет, Съб, Нед)
Моля, обадете се за уговорка!

ФИНАЛНА РАЗПРОДАЖБА!

И ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ДО -30% НА ПО-МАЛКО ОФОРМЕНИ БРОЙКИ

РАБОТНИ ДНИ ЯНУ 2023
06, 07, 08 Ян (Пет, Съб, Нед)
13, 14, 15 Ян (Пет, Съб, Нед)
10:00 - 19:00

Подобрен модел "Под Наем" 

Меню

История на Кавказката ела и Начин на Отглеждане

Тук накратко ще представим историята и пътят на една част от любимите ни Коледни елхи представители на вида Кавказка Ела (Abies nordmanniana) и един от по-специалните начини на отглеждане - контейнерно в гнезда в земята.

Естественото местообитание на този сорт ела е на до 500 км от браговете на Черно Море, което го прави подходящ за нашите географски ширини и благоприятсва възможността за прихващане при засаждане и пресаждане. Нордманианата се отличава с много меките си иглички в сравнение със смърча, гръцката, испанската и обикновената ела например. Също така роненето на иглички при този сорт е минимално. Всички тези фактори, правят Кавказката Ела любимо дръвче за декориране. 

Семената на една част от Кавказките елхи при нас са внесени от Абхазия от планината Кавказ и дадени за стратифициране и засяване на професионалисти в разсадника в село Борино, в Родопите. Обработените семена се засяват в почвата в открити полета с подходящи метеорологични условия, нужни за покълването им. Младите фиданките са отгледани в Родопите до 3 годишна възраст, за да стигнат размер от 20-25 см. Научете повече за Abies nordmanniana тук. С този размер малките елхички се изваждат от земята и пикират в разсадник в подножието на Рила в специални индивидуални контейнери в хранителен субстрат и почва. Контейнерите се поставят, зарити 10 см в почвата, при предварително изградена иригационна система за капково напояване. Така всеки контейнер с елхичка се полива два пъти на ден, като елхичките развиват кореновата си система и нарастват до 50–60 см. 

Достигнали размери между 50-60 см., и с оформена корона, елхичките се пресаждат в 20 литров контейнер. Тези контейнери се закопават в почвата около на половина и имат странични отвори, които позволяват на част от кореновата система да прониква в почвата и да извлича храна и влага след като вече е изпълнила цялата кашпа. Този начин на отглеждане се доближава до естествените условия в дивата природа, помага на дръвчетата да окрепнат и да имат нужните хранителни вещества. Благодарение на контейнерите, елхичките развиват кореновата си система с оптимална гъстота, така че да могат да бъдат пренесени с почти 100% от корените си, което увеличава значително възможността да бъдат пресадени трайно успешно на друго място. Тази технология е взаимствана от Белгийски разсадник за едроразмерни новогодишни елхи от Кавказка ела.

През 2019 г. дадохме зелена светлина и старт на една нестандартна иновативна технология за отглеждане на Коледни елхи в текстилни и въздушни контейнери, целяща развиването на максимално качествена и защитена коренова система, която да гарантира дълголетие на Коледните елхи в домовете на хората, развиването на красива корона и успешното засаждане в послествие. Повече за този най-качествен начин на отглеждане и резултатите от него можете да научите от специално посветената статия на следния адрес: 

За сравнение, масовата практика в разсадниците е елхичките да се отглеждат директно засадени в почвата без контейнер, което улеснява целия процес значително, но кореновата им система се развива на много голямо пространство с малка гъстота. При изкопаването на засадени по-този начин елхички, много често се отрязва и остава в земята прекалено голяма част от кореновата им система и шансовете такива елхички да се прихванат са много по-малки. Необходимо е Коледната елха след изкопаване да изкара поне един цял вегетационен период успешно в контейнер, за да може да се каже, че е изкопана с достатъчно голяма и качествена коренова система, която да гарантира нейното оцеляване. При току що преди Коледа изкопаните елхи не е възможно да се знае със сиурност и много често Коледните елхи се изкопават с идеята да бъдат единствено по-дълго свежи по време на празниците.

Освен Кавказката ела препоръчваме сорта Сребрист смърч, който се отличава с декоративния си сиво-зелен до сиво-син декоратиен цвят, както и трандиционно впечатляващите по нашите географски ширини със своята красота Балкански смърч и Балканска ела.

 

 

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки