ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЕЛХИТЕ В КОЛЕДНИЯ ПАРК ПРИКЛЮЧВА

Заявка за връщане Яну 2023

Връщане с наш куриер:
04-05 Ян Ср, Четв - пълно
07-08 Ян Съб, Нед - пълно

11-12 Ян Ср, Четв - пълно
14-15 Ян Съб, Нед - пълно
Извънредно на 18 Ян - пълно
Връщане със собствен транспорт:
06, 07, 08 Ян (Пет, Съб, Нед)
13, 14, 15 Ян (Пет, Съб, Нед)
Моля, обадете се за уговорка!

ФИНАЛНА РАЗПРОДАЖБА!

И ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ДО -30% НА ПО-МАЛКО ОФОРМЕНИ БРОЙКИ

РАБОТНИ ДНИ ЯНУ 2023
06, 07, 08 Ян (Пет, Съб, Нед)
13, 14, 15 Ян (Пет, Съб, Нед)
10:00 - 19:00

Подобрен модел "Под Наем" 

Меню

Грижи за Коледната елха по време на престоя у дома

  • Начало
  • Грижи за Коледната елха по време на престоя у дома

Истински живата Коледна елха не е само декорация за празника. Всеки, който закупува или наема истински живо Коледно дръвче, всъщност кани природата и частичка от планината на гости вкъщи. Живите Коледни дръвчета са за природолюбители, които искат и могат да се грижат за природата, стараят се да я разбират и да са в хармония с нея. "

Нашите елхички растат и се развиват на открито в разсадник сред природата. Най-често изваждаме елхите от разсадника през месеците октомври и ноември преди първия сняг при температури малко над нулата и ги доставяме до домовете, където температурата е значитлено по-висока.  

Както всички други растения, през есента елхичките приключват вегетационния си период и заспиват зимен сън. Пренасяйки елхичката си на стайна температура у дома, топлата среда ще повлияе на метаболизма ѝ, и е възможно в този момент да настъпят процеси типични за пролетта и елхата започва да се развива, като жизнените ѝ сокове тръгват, в следствие на което елхичката се нуждае от вода. Хубаво е пролетните процеси да не подраняват. Живата елхичка трябва да се активизира през март-април, когато вече сме я върнали в земята.

НАРЪЧНИК

С ГРИЖИ ЗА КОЛЕДНАТА ЕЛХА ПО ВРЕМЕ НА ПРЕСТОЯ Ѝ У ДОМА

1. Най-подходящата температура за елхата в домашна среда е между 8°– 15° C. Терасата е най-подходящото място, където елхичката може да е на завет и да не ѝ е топло. Разбира се, обичайно поставяме Коледната елха в хола или всекидневната, където температурата е по-висока и трябва да се полагат грижи, за да се намали ефектът от необичайно по-високата за елхата температура. 

2. Продължителност на престоя при различни температури. Препоръчително е елхата да пребивава вътре вкъщи до 1 месец при 20°, не по-дълго от 3 седмици при 23° и не по-дълго от 10 дни при 25°. Ако дръвчето е контейнерно/прихванато/окоренено, препоръчителният престой се увеличава с около 25% - съответно 5 седмици при 20°, 3.5 седмици при 23° и 2 седмици при 25°.

3. Адаптирайте Коледната елха при внасянето ѝ в дома към по-високата темература, като я оставите по възможност за 1 или повече дни на терасата, след това за 1 или повече дни в по-хладно помещение като например общите части на етажа, в предверие, антре или зимна градина, преди да я внесете на по-топло в хола, всекидневната или спалнята. Ащо не разполагяте с помещение с междинна температура, можете да оставите леко открехнат най-близкия прозорец за 1 ден, ако има такъв в непосредствена близост. Повторете процедурата по адаптиране и преди да я изнесете януари месец след празниците на терасата, за да предпазите корените и пъпките от измръзване. 

4. Коледната елха трябва да се постави максимално далеч или поне на 2 м от всякакви отоплителни уреди

5. Добре е да се предпазва от дълготрайна пряка слънчева светлина, която би повишила дори през зимините месеци температурата.

6. Добра практика е при възможност изключването на отоплението през нощта в помещението, където се намира Коледната елха.

7. Използвайте дървесен мулч и/или одеялца и допълнителни декоративни кашпи, за да изолирате кореновата бала от температурните амплитуди и за задържане на влагата. 

8. Поливайте на 2 дни с 300-600 мл за размери S и M, по 800-1600 мл L и XL и по 2000-3000 мл за размер XXL и XXL+. Можете да поливате спокойно през мулча и/или одеялцето.

9. Поливайте предимно през върха на елхата. Т.е. изливайте водата постепено върху върха на дръвчето, като водата така ще се стича по стъблото надолу, ще се разпръсква леко от клонките и така ще освежава и короната на дръвчето. Този начин на поливане кара човек автоматично да полива бавно, което е правилното, а разпръскването на водата между клноките води до ефект на капково напояване. Този вид поливане, има положително влияние върху върха на дръвчето, като го поддържа по-свеж и прохладен и намалява риска от изсъхване на върха, където е най-високата точка и съответно е най-топло и най-трудно достигат соковете на дръвчето.

10. Поливайте бавно, защото при бързото поливане с лейка или бутилка например водата има свойството да бяга по периферията и да се оттича по проходи в почвата към дъното извън кашпата и кореновата бала, големи части от която в крайна сметка могат да останат сухи . 

11. Още по-добре е да използвате приспособление за бавно автоматично капково напояване, което ще допринесе за цялостно равномерно напояване на кореновата бала. Предлагаме Ви няколко изпитани икономични и удобни накрайници, които можете да намерите тук.

12. Използвайте приспособление за бавно автоматично капково напояване и ако отсъствате за няколко дни от вкъщи

13. Поливайте директно през одеялцето, като така ще създадете влажна покривка върху пръстта, която допълнително ще осигури по-прохладна среда и изолация за елхата. Поливането през одеялцето допринася и за по-бавното и равномерно усвояване на водата от пръстта, която обичайно се стреми да избяга към стените на контейнера и да изтече отдолу навън. Предвидете допълнителни 100 мл към дозировката с вода, които самото одеялце ще поеме. 

14. Освежавайте, пулверизирайте, дъждувайте с вода клоните на елхата през няколко дни например чрез пулверизатор. "Не само когато е в стаята, но през топлите месеци ако е на балкона и планирате да го използвате отново и отново е желателно да симулирате влажен въздух. Иглолистните видове се хранят и през игличките и сухият въздух ги убива.", публикувано в Коледна Гора от Веселин Хаджитодоров. Можете да я дъждувате дори и под душа със студена/хладка вода. Така ще се измият фините прахови частици и елхата ще може да чисти въздуха отново още по-добре.

15. Много добра идея е, да пулверизирате/навлажнявате обилно и текстилните/ зеблените герлянди, ако използвате такива на елхата, като така те ще държат по-влажна среда около елхата и ще изсмукват към себе си топлината около елхата. Напоявайте ги дотолкова, че да не натежат прекалено много на клончетата. Пулверизирането се отразява добре не само на елхата, но и на хората, благодарение на това, че повишава влажността на въздуха в цялото помещение, която през зимните месеци е по-ниска от оптималното заради изсушаващия ефект на отоплителните уреди. Единствено гледайте да не станат много тежки и да огъват клоните на долу.

16. При употреба на елктрически лампички за украса на елхата използвайте такива със слабо нагряващи се крушки, за да предпазите елхата от затопляне.

17. Използвайте по Ваша преценка декоративни оградки за Елха, за да я предпазите от домашни любимци, както и домашните любимици и малки бебета от игличките.

18. "Дръжте дървото (през по-топлите месеци) на ветровито място на вън/терасата. Вятърът предотвратява появата на някои видове вредители по стъблото и клонките.", публикувано в Коледна Гора от Веселин Хаджитодоров ... Но имайте предвид, че вятърът изсушава повече!

19. Още една креативна идея е ... ЛЕД от ледарката или СНЯГ, който да се слага върху почвата и малко по малко да се стопява изпълнявайки по този начин функцията на капково напояване, както и охлаждайки почвата и средата в непосредствена близост до елхата. Дискусионно е, доколко това може да доведе до температурен шок за елхата. Когато е засадена навън елхата, на пролет с плавното покачване на температурите започва да се топи снегът, елхата е климатизирана за ниски температури и не е проблем в повечето случаи. Температурите вкъщи обаче са високи и поливането с много студена вода от разтопен лед или сняг крие риск. За да се намали този риск, може да се сложи по-дебел слой мулч и/или одеялце върху почвата, които да забавят проникването на водата давайки и време да се отвърне.

20. Следете за преждевременно разпролетяване на дръвчето, което представлява разпукване на пъпките и израстване на свежо зелени фини нови клончета (леторасли). Ако забележите, че пъпките започват да се изпълват и надуват, вземете бързо мерки дръвчето да бъде изнесено навън или намалете значително температурата в помещението. Това преждевременно пробуждане на дръвчето означава, че няма да може да си почине достатъчно (зимен сън) и може да не успее да поддържа новия прираст, да забави или влоши растежа и външния си вид или в краен случай да не оцелее.

21. Попринцип всички живи елхи имат някакъв лек НАКЛОН, защото не са фабрични и с леко нивелиране се изправят. По-голям наклон може да се получил при транспорта, като при такъв случай има начин дръвчето лесно да бъде изправено. Това става като наклоните елхата в противоположната на наклона посока и ДЪНОТО в тази част, към която е наклона, се издърпа/натисне силно надолу с ръка многократно, докато се премести и съоветно надигне дъното на кореновата бала с необходимите см. Не трябва да се изправя чрез дърпане за СТВОЛА, защото така ще се окаже напрежение върху корените и ще се разкъсат микро коренчетата, на които разчита дръвчето за усвояване на веществата от почвата и съответно да се прихване. Дръвчетата, които са с опция начин на отглеждане "В земята" са отглеждани до есента в земята и са прясно изкопани. При тях има процеси на слягане на почвата и затова при тях има по-голяма вероятност да се получи наклон при транспорта, отколкото при тези с опция начина на отглеждане "Контейнерно".

22. Всички наши коледни елхи с малки изключения се транспортират със специални транспортни мрежи, за да се предпазят клоните от наранявания и счупвания. Добра практика е да съблечете внимателно надолу мрежата от дръвчето и да я остави в основата на кореновата бала, без да я измъквате отдолу, така че, когато решите да я изнесете след празниците, да можете максимално лесно да я вдигнете отново нагоре и да облечете елхата с нея. 


Ще сме благодарни, ако споделите с нас Вашия опит и добри практики в грижата за Коледните елхи вкъщи!

Весели празници, 

от Екипа на Коледна-Елхичка.ком

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки