Дати за връщане на Елхите в Коледния Парк

5-6 Ян 2021 Вт-Ср
9-10 Ян 2021 Съб-Нед
12-13 Ян 2021 Вт-Ср
16-17 Ян 2021 Съб-Нед
Научете повече тук

Грижи за Елхите в Коледния Парк

AnchorОще със завръщането на дръвчетата в Коледния Парк започват целогодишните грижи за тях. Научете повече тук

Меню

Грижи за Коледната елха по време на престоя у дома

  • Начало
  • Грижи за Коледната елха по време на престоя у дома

Истински живата Коледна елха не е само декорация за празника. Всеки, който закупува или наема истински живо Коледно дръвче, всъщност кани природата и частичка от планината на гости вкъщи. Живите Коледни дръвчета са за природолюбители, които искат и могат да се грижат за природата, стараят се да я разбират и да са в хармония с нея. "

Нашите елхички растат и се развиват на открито в разсадник сред природата. Най-често изваждаме елхите от разсадника през месец ноември преди първия сняг при температури малко над нулата и ги доставяме до домовете, където температурата е значитлено по-висока.  

Както всички други растения, през есента елхичките приключват вегетационния си период и заспиват зимен сън. Пренасяйки елхичката си на стайна температура у дома, топлата среда ще повлияе на метаболизма ѝ, и е възможно в този момент да настъпят процеси типични за пролетта и елхата започва да се развива, като жизнените ѝ сокове тръгват, в следствие на което елхичката се нуждае от вода. Хубаво е пролетните процеси да не подраняват. Живата елхичка трябва да се активизира през март-април, когато вече сме я върнали в земята.

НАРЪЧНИК

С ГРИЖИ ЗА КОЛЕДНАТА ЕЛХА ПО ВРЕМЕ НА ПРЕСТОЯ Ѝ У ДОМА

1. Най-подходящата температура за елхата в домашна среда е между 8°– 15° C. Терасата е най-подходящото място, където елхичката може да е на завет и да не ѝ е топло. Разбира се, обичайно поставяме Коледната елха в хола или всекидневната, където температурата е по-висока и трябва да се полагат грижи, за да се намали ефектът от необичайно по-високата за елхата температура.

2. Адаптирайте Коледната елха при внасянето ѝ в дома към по-високата темература, като я оставите по възможност за 1 или повече дни на терасата, след това за 1 или повече дни в по-хладно помещение като например общите части на етажа, в предверие, антре или зимна градина, преди да я внесете на по-топло в хола, всекидневната или спалнята. Ащо не разполагяте с помещение с междинна температура, можете да оставите леко открехнат най-близкия прозорец за 1 ден, ако има такъв в непосредствена близост. Повторете процедурата по адаптиране и преди да я изнесете януари месец след празниците на терасата, за да предпазите корените и пъпките от измръзване. 

3. Коледната елха трябва да се постави максимално далеч или поне на 2 м от всякакви отоплителни уреди

4. Добре е да се предпазва от дълготрайна пряка слънчева светлина, която би повишила дори през зимините месеци температурата.

5. Добра практика е при възможност изключването на отоплението през нощта в помещението, където се намира Коледната елха.

6. Използвайте дървесен мулч и/или одеялца и допълнителни декоративни кашпи, за да изолирате кореновата бала от температурните амплитуди и за задържане на влагата. 

7. Поливайте на 2 дни с 250-300 мл за размери S и M, по 350-400 мл L и XL и по 1000-1500 мл за размер XXL. Можете да поливате спокойно през мулча.

8. Поливайте бавно, защото при бързото поливане с лейка или бутилка например водата има свойството да бяга по периферията и да се оттича по проходи в почвата към дъното извън кашпата и кореновата бала, големи части от която в крайна сметка могат да останат сухи . 

9. Още по-добре е да използвате приспособление за бавно автоматично капково напояване, което ще допринесе за цялостно равномерно напояване на кореновата бала. Предлагаме Ви няколко изпитани икономични и удобни накрайници, които можете да намерите тук.

10. Използвайте приспособление за бавно автоматично капково напояване и ако отсъствате за няколко дни от вкъщи

11. Поливайте директно през одеялцето, като така ще създадете влажна покривка върху пръстта, която допълнително ще осигури по-прохладна среда и изолация за елхата. Поливането през одеялцето допринася и за по-бавното и равномерно усвояване на водата от пръстта, която обичайно се стреми да избяга към стените на контейнера и да изтече отдолу навън. Предвидете допълнителни 100 мл към дозировката с вода, които самото одеялце ще поеме. 

12. Освежавайте, пулверизирайте, дъждувайте с вода клоните на елхата през няколко дни например чрез пулверизатор. "Не само когато е в стаята, но през топлите месеци ако е на балкона и планирате да го използвате отново и отново е желателно да симулирате влажен въздух. Иглолистните видове се хранят и през игличките и сухият въздух ги убива.", публикувано в Коледна Гора от Веселин Хаджитодоров. Можете да я дъждувате дори и под душа със студена/хладка вода. Така ще се измият фините прахови частици и елхата ще може да чисти въздуха отново още по-добре.

13. Много добра идея е, да пулверизирате/навлажнявате обилно и текстилните/ зеблените герлянди, ако използвате такива на елхата, като така те ще държат по-влажна среда около елхата и ще изсмукват към себе си топлината около елхата. Напоявайте ги дотолкова, че да не натежат прекалено много на клончетата. Пулверизирането се отразява добре не само на елхата, но и на хората, благодарение на това, че повишава влажността на въздуха в цялото помещение, която през зимните месеци е по-ниска от оптималното заради изсушаващия ефект на отоплителните уреди. Единствено гледайте да не станат много тежки и да огъват клоните на долу.

14. При употреба на елктрически лампички за украса на елхата използвайте такива със слабо нагряващи се крушки, за да предпазите елхата от затопляне.

15. Използвайте по Ваша преценка декоративни оградки за Елха, за да я предпазите от домашни любимци, както и домашните любимици и малки бебета от игличките.

16. "Дръжте дървото (през по-топлите месеци) на ветровито място на вън/терасата. Вятърът предотвратява появата на някои видове вредители по стъблото и клонките.", публикувано в Коледна Гора от Веселин Хаджитодоров

17. Една неизпробвана от нас идея е ... ЛЕД и по-точно ледчета от ледарката или СНЯГ, който да се слага върху почвата и малко по малко да се стопява изпълнявайки по този начин функцията на капково напояване, както и охлаждайки почвата и средата в непосредствена близост до елхата. Дискусионно е, доколко това може да доведе до температурен шок за елхата. Когато е засадена навън елхата, на пролет с плавното покачване на температурите започва да се топи снегът, елхата е климатизирана за ниски температури и не е проблем в повечето случаи. Температурите вкъщи обаче са високи и поливането с много студена вода от разтопен лед или сняг крие риск. За да се намали този риск, може да се сложи по-дебел слой мулч и/или одеялце върху почвата, които да забавят проникването на водата давайки и време да се отвърне.


Ще сме благодарни, ако споделите с нас Вашия опит и добри практики в грижата за Коледните елхи вкъщи!

Весели празници, 

от Екипа на Коледна-Елхичка.ком

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки